Eerste C2C woning NL

C2Clabxx is onderdeel van XXarchitecten | KvK: 24154249 | Opdrachten worden aanvaard binnen de rechtsverhouding DNR 2005 van BNA ONRI.

Copyright © 2010-2013 C2Clabxx. All rights reserved.

De eerste C2C woning van Nederland  is een van de eerste pogingen om een totaalopzet voor een woning te maken waar alle aspecten van Cradle to Cradle in verwerkt zijn. In deze aanpak staat het ontwerp centraal en laten we zien dat een uitgebalanceerd en energieneutrale woning ook een zeer plezierige, comfortabele en mooie woning kan zijn. Duurzaamheid betekent hier niet inleveren, maar beter leven. Met deze woning kan Nederland laten zien dat er nog steeds waardevolle initiatieven genomen worden op het gebied van duurzaamheid.

De gehele planopzet van de woning is getoetst met de C2C Woningbouwtool xx . Hiermee werd het mogelijk het ontwerp op verschillende schaalnivo’s te optimaliseren naar bijna 90% cradle to cradle. Alle materialen zijn vrij van gif, alle energie wordt door de woning zelf opgewekt middels pv zonnepanelen, zonneboiler en bodemwarmte en de biodiversiteit wordt gestimuleerd. In deze woning is gekozen voor:


44 m2 pv cellen wekken tot 7000 KWH per jaar op. Hiermee kan in de  benodigde elektra worden voorzien plus de benodigde extra energie voor de warmtepomp.

4 m2 zonnecollectoren welke zorgen voor warm water.

4 bodemboringen van 35 meter diep. Hier wordt 10 graden warmte uit de bodem gehaald en benut voor de lage temperatuur verwarming (21 graden) van de woning

De woning is goed geïsoleerd (Rc >5, driedubbel glas) en het ontwerp is zo opgezet dat er veel gebruik gemaakt wordt van passieve energie.

Er wordt bewust geen gas gebruikt. In het landelijke gebied is geen gasaansluiting en gebruik maken van propaangastanks past niet in de opzet van C2C.

De ventilatie is volledig gebaseerd op natuurlijke trek zoals gebruikelijk in traditionele woningen. De ventilatielucht toevoer gaat middels een keramische buis onder de woning. Het energieverbruik van de ventilatievoorzieningen is daarom nul.

•  De geselecteerde materialen passen binnen het cradle to cradle principe. Met geselecteerde bedrijven zijn de materialen verder uitgewerkt en waar mogelijk verbeterd. Veel leveranciers hebben het C2C certificaat (MOSA, Daas Baksteen, AGC, DOW Building Solutions) maar bij bouwdelen waar geen certificaten aanwezig waren zijn de producten door C2Clabxx getest.


De bouwkosten van de woning zijn marktconform en te vergelijken met de bouwkosten van een gemiddelde vrijstaande woning, deze bedraagt circa 1200 euro/m2. De extra kosten voor de installaties bedragen circa 25.000 euro inclusief BTW.

•energieopbrengsten: geschat op een besparing van 5.000 euro per jaar.

•Geraamde terugverdientijd: 7 jaar.

De woning is gerealiseerd in Bergschenhoek, gemeente Lansingerland, net boven Rotterdam. De tweede fase, een wijk van circa 30 woningen zal binnenkort in  Lansingerland worden gebouwd.  Met de gemeente is een reservering voor een locatie aan de rand van de ecologische zone overeengekomen en onder de naam FourC wordt deze Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) locatie doorontwikkeld. In vervolg op de ontwikkeling in Lansingerland zal het concept ook in andere delen van Nederland worden gerealiseerd, steeds samen met de bewoners zodat de betrokkenheid met de wijk vanaf het begin groot is.

Het project is inmiddels ruimschoots gepubliceerd en genomineerd voor diverse prijzen.

home       over ons         contact

C2C tools xx | eco-effectief bouwen | advies